klein en gericht

De accomodatie

 

De vzw Canis Fidelis is gevestigd in Deinze en heeft daar een woning, bureauruimte en weidegrond ter beschikking voor het opleiden van de assistentiehonden.

Plan van aanpak

Onze vzw is uniek in Vlaanderen, niet alleen qua plan van aanpak (opleiding meldhond) maar ook qua persoonlijke benadering van de patiënt. Voor diabetes was Canis Fidelis de eerste organisatie die in België de opleiding tot meldhond diabetes aanbood.

Alle honden worden door onszelf intern en van bij de geboorte tot definitieve toewijzing door ons opgeleid.

 

Het groeiproces

 

Wij werken niet met pleeggezinnen, onze honden verblijven continu in ons centrum waar we de nadruk leggen op een  huiselijke omgeving.

Onze trainers kennen de honden dan ook door en door wat het eenvoudiger maakt om de meest geschikte hond aan de patiënt toe te wijzen.

Op zeer jonge leeftijd worden onze honden reeds in contact gebracht met én geïntegreerd in het leven van de patiënt. Onze organisatie hecht veel belang aan dit groeiproces waarbij het ‘leren elkaar begrijpen’ van de waterhond en de patiënt centraal staat.

Onze aanpak is een bewuste keuze maar betekent ook dat wij verplicht zijn om kleinschalig te werken.

Meldhonden voor kinderen

Onze focus

 

 

De focus van de organisatie ligt op kinderen.

Door de jonge leeftijd van onze patiënten bestaat onze grootste uitdaging uit de maximale integratie tussen hond en patiënt in zijn dagdagelijkse leven tot een goed einde te brengen.

Pubs spaanse waterhond

Spaanse waterhond

De vzw werkt op dit moment exclusief met Spaanse waterhonden. Dit erkende ras behoort tot dezelfde groep als o.a. de Labrador en Golden Retriever, meer gekende rassen die doorheen de jaren al bewezen hebben uitstekend geschikt te zijn als assistentiehond.

Onze liefde voor de Spaanse waterhond is niet zomaar lukraak gekozen. Hij wordt omgeschreven als: intelligent, speels, zorgzaam en aanhankelijk. Bovendien is het een hondenras van middelgrote hoogte dat geen haar verliest. De hond is bijgevolg gemakkelijk te verzorgen en vereist geen wekelijkse, laat staan dagelijkse  verzorging door patiënt of begeleider.

De honden worden uitsluitend gekocht  bij enkele zorgvuldig uitgekozen kwekers in Spanje. Enkel gezonde pups (na het ondergaan van uitgebreide gezondheidstesten door de dierenarts) worden geselecteerd op basis van karakter en afkomst.

Vanaf najaar 2017 wil de vzw gedeeltelijk in eigen pups Spaanse waterhond voorzien waarbij enkel gewerkt wordt met zorgvuldig uitgekozen reuen en teven om de zuiverheid van het ras te kunnen vrijwaren.  De pups zullen dan vanaf de geboorte opgevoed en opgeleid worden door onze gespecialiseerde hondentrainers.

Sinds 2014 hebben we reeds verschillende honden opgeleid en zij bewijzen iedere dag opnieuw hun dienst aan patiënten o.a. in België, Nederland en Duitsland!